top of page
  • Skribentens bildValentina Fermanelli

Vill du bli lyckligare? Skratta mer med Skrattyoga

Vad är lycka? Laurie Santos, professor vid Yale University talar om två typer av lycka: “happiness in your life” och ”happiness with your life”. Den första innebär att vi upplever många positiva känslor i våra liv och den andra innebär att vi är nöjda med vårt liv i helhet.

Enligt forskning finns viktiga komponenter av lycka i det nuvarande ögonblicket, att ha relationer av god kvalitet, vara tacksam och göra ett arbete som får en att känna sig meningsfull.
Skrattyoga kan få dig att känna lycka i ditt liv

Forskning visar att skratt skapar en positiv blandning av hormoner i kroppen: serotonin- och endorfinnivåerna ökar medan nivån av kortisol, dvs. stresshormonet, sjunker. Serotonin är ett bra hormon som får oss att känna oss lyckliga, medan endorfin hjälper oss att hantera smärta på ett bättre sätt.

I Skrattyoga gör vi övningar som stimulerar skratt. Skratt kan kännas falskt i början, men om vi tillåter oss att känna oss lite obekväma och konstiga blir skratt mer och mer naturligt. Forskning har visat att kroppen inte kan skilja mellan äkta och stimulerat skratt, därför får vi alla fördelarna, även om vi först tvingar fram det.

"Jag känner mig alltid glad efter Skrattyoga-sessionerna med Valentina" Agneta

Skrattyoga kan få dig att känna dig tillfredsställd med ditt liv

Att vara lycklig i och tillfreds med vårt liv beror på vissa faktorer. Exempelvis handlar det om att vara här och nu, ha en kvalitet i våra relationer eller en strävan efter meningsfulla mål.
Skratt för oss in i nuet

Försök att minnas ett genuint skratt som du kanske hade med familj eller vänner eller på jobbet. Var du nuvarande under och efter skrattet eller tänkte du på annat? Jag slår vad om att du svarade det första.

Skratt lugnar vårt oupphörliga mentala babbel och välkomnar oss in i nuet. Att leva i nuet och njuta av verkligheten är en av komponenterna som gör oss lyckliga.

Skrattyoga förbättrar relationer


Kan vi verkligen ty oss till andra när vi ständigt är i orostankar, frånvarande och noggrant väger våra ord på grund av rädsla för att bli dömda? Eller försöker vi helt enkelt bara passa in?

När vi inte känner oss bekväma med oss själva, kan vi verkligen vara oss själva med någon annan?

Skrattyoga lägger grunden för rika relationer.

"Skrattyoga är bara så befriande! Efter sessionerna med Valentina känner jag mig så avslappnad och balanserad, stark och lugn inuti." Loredana

Skratt tillåter oss att vara oss själva i alla former

David Richo, doktor och psykoterapeut, författare till "Hur man blir vuxen i relationer" menar att en av de 5 viktigaste komponenterna i ett framgångsrikt kärleksförhållande är att låta partnern vara sig själv. Om vi ​​inte tillåter oss att vara precis som vi är, hur kan vi tillåta vår partner att vara precis som han/hon är? När vi skrattar lär vi oss att känna oss bekväma i oss själva och låter oss vara precis som vi är. Från detta tillstånd, att låta oss vara precis som vi är, kan vi sedan acceptera våra partners mer fullständigt.

Skratt får oss att känna oss lyckliga vilket ökar vår vänlighet och mänsklighet

Ibland när vi har ont och är missnöjda med vårt liv blir vi mer självupptagna och fokuserar bara på våra egna behov. När vi med hjälp av Skrattyoga istället skapar ett balanserat inre tillstånd, har vi redan prioriterat vårt eget välmående och först då kan vi verkligen vara där för våra nära och kära och vara genuint intresserade av dem som personer och deras problem. Från denna plats av inre tillfredsställelse och helhet kan vi vara bättre vänner, partners, teammedlemmar och föräldrar.
Skrattyoga hjälper oss att bli bättre på jobbet


För att vara nöjda med våra liv måste vi spendera tid med målmedvetna sysslor. Vårt bästa arbete kräver energi, kreativitet och problemlösning. Låt oss se hur skrattyoga kan hjälpa oss att utveckla dessa egenskaper.

Skrattyoga kan ge dig mer energi till att uppnå dina mål

Skratt är en lång utandning och med hjälp av Skrattyoga kan vi lära oss att andas in djupare och få mer syre till hjärnan. Som ett resultat får vi mer energi.

"En skrattbunden brist på fokus verkar låta våra sinnen jonglera och koppla samman koncept på ett sätt som stel koncentration inte kan" John Kounios vid Drexel University och Mark Beeman från Northwestern University

Skrattyoga kan hjälpa dig att vara mer kreativ och lösningsorienterad

John Kounios vid Drexel University och Mark Beeman från Northwestern University undersökte hur problemlösning påverkades av skratt. De visade att skrattframkallning med hjälp av komediklipp ökade förmågan att lösa pussel med 20%. Harvard-professorn Teresa Amabile har tillbringat sin karriär åt att studera vad som gör oss mest produktiva. Hon hävdar att en stressfylld arbetsmiljö inte främjar kreativitet utan snarare dödar den. Skrattyoga minskar stressnivån och hjälper oss att hitta den mest resursstarka och kreativa delen av oss själva.


Vad du kan göra idag för att bli lyckligare?


Skrattyoga är en enkel väg till lycka och ett mer tillfredsställande liv. Vill du prova det?

Gå med i min Joy Superhero Skrattyogaklubb (på Engelska). För att kunna vara med kicka gärna ett mejl till: valentina@valentinafermanelli.com

Vill du känna dig lycklig och mer tillsfred med ditt liv? Då kanske du vill gå med i min exklusiva resa, The Buddha lab, just nu bara på Engelska.


Har du inte ännu laddat ned min guide: "5 steps to Happiness in Corona time"? Ladda ned den här.

Comments


bottom of page